
Første pasienter behandlet med Cytovations HPV-behandling
Det norske biotech-selskapet har begynt kliniske studier i fase 1 med ny salvebasert terapi i behandlingen av HPV-induserte vorter.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Selskapet melder at oppstarten av disse kliniske studiene markerer starten på den kliniske utviklingen av CyPep-1 for behandling innen både dermatologi og onkologi.
«Oppstart av fase 1-studier med CyPep-1 i maligne svulster planlegges til starten av andre halvår 2019» skriver selskapet i en pressemelding.
Slår hull på membranet
CyPep-1s målrettede mekanismer har bred applikasjonsfaktor innen både benigne og maligne svulster. Preparatet angriper svulstcellene og danner porer som destabiliserer og slår hull på membranet for å drepe kreftcellene, samtidig som de friske cellene holder seg intakte.
Foreløpig er CyPep-1 utviklet i to ulike formuleringer: En krem for topikal behandling av HPV-induserte vorter, samt en intra-tumoral injeksjon, enten brukt alene eller i kombinasjon med checkpoint-hemmere. Ifølge selskapet er det et stort medisinsk behov for topikal behandling av HPV-induserte vorter, da det per nå ikke finnes noen godkjente legemiddelbehandlinger mot disse.
Vil utnytte nøkkelforskjellene
Chief Scientific Officer i Cytovation, Lars Prestegarden, sier i en pressemelding at selskapet er fornøyde med å nå denne milepælen i den kliniske utviklingen av CyPep-1.
«Vi har utviklet CyPep-1 for å utnytte nøkkelforskjellene mellom friske celler og svulstceller, og har sett sterke bevis på effekten i prekliniske svulstmodeller. Vi gleder oss til å se om disse resultatene kan overføres til behandling i mennesker, både i nye kliniske studier med vorter og fremtidige studier i kreft.
Syke celler i både vorter, kjønnsvorter og kreft har en endret overflate der cellemembranen er intakt. Og det immunapparatet skal angripe ligger bak denne celleveggen Ole-Erik Iversen, medisinsk rådgiver i Cytovation
CyPep-1 testes nå i en randomisert, placebokontrollert, dobbeltblind fase 1-studie. Studien gjennomføres ved Centre for Human Drug Research i Leiden i Nederland, og vil inkludere 58 pasienter med vorter.
– Forskere som hadde en hypotese
Ole-Erik Iversen er professor emeritus ved Universitet i Bergen, og er tidligere overlege ved Kvinneklinikken i Bergen. Siden år 2000 har han vært tett involvert i de norske studiene med HPV-vaksiner. Iversen har de siste årene vært medisinsk rådgiver for Cytovation i utviklingen av CyPep-1.
– Hele prosjektet startet med en gruppe kjente forskere som hadde en hypotese. De postulerte at syke celler i både vorter, kjønnsvorter og kreft har en endret overflate der cellemembranen er intakt. Og det immunapparatet skal angripe ligger bak denne celleveggen, forklarer Iversen til DM Pharma.
De tre gründerne bak Cytovation jobbet med ideene om å utvikle et stoff som ser de syke cellene og hakker hull i skallet på celleveggene, så innmaten blir synlig og eksponert for immunapparatet.
– Det vil da dannes antistoffer som gjør at kroppen selv kan nedkjempe infeksjonen.
Danner ikke antistoffer etter HPV-infeksjon
Iversen forklarer at man i både menn og kvinner har sett at kroppen i liten grad danner antistoffer etter en HPV-infeksjon.
– 90 prosent av menn som ble undersøkt to år etter HPV-infeksjonen hadde ikke antistoffer, og for kvinner var tallet 80 prosent. Dette gjør at HPV-smittede kan få den samme infeksjonen igjen og igjen, da både synlige og usynlige celler går under immunapparatets radar, forklarer Iversen.
Syntetiserte peptider
Han forteller at forskerne bak CyPep1 har jobbet møysommelig med å syntetisere frem over hundre peptider som du antok kunne ha effekten de var ute etter. Èn av disse peptidene viste seg å være effektiv, og etter stillferdig arbeid over mange år med dyrking av cellekulturer og dyreforsøk, kom selskapet endelig i gang med kliniske forsøk i mennesker.
– Nå er de første deltakerne behandlet.
Iversen understreker at ingen dør av vorter, men at det kan være plagsomt for de som har det, og spesielt for de som har kjønnsvorter.
– Tidligere har man kun benyttet seg av steinalder-metoder som å brenne bort eller fryse bort vortene. Det har ikke eksistert tilfredsstillende terapier på dette området. Mange som har disse plagene kan også ha latente HPV-infeksjoner som kan blusse opp, sier han.