ANALYTISK: Christina Cásen, klinisk og medisinsk direktør i Genetic Analysis, er spent på hva som kommer ut av gensekvenseringen som skal gjøres i Frankrike. Foto:

Genetic Analysis håper å utvikle en screeningtest for diabetes

Det norske selskapet Genetic Analysis og amerikanske Bio-Rad inngår samarbeid med fransk forskningsinstitusjon for å videreutvikle gentest av tarmbakterier. Håpet er en ny screeningmetode for diabetes.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det norske selskapet Genetic Analysis og amerikanske Bio-Rad inngikk nylig et samarbeid med det franske forskningsinstituttet BIOASTER.

Genetic Analysis utvikler den DNA baserte mikrobiota testen «GA-map». En test av bakteriene i tarmen, som ser etter ubalanse i bakteriesammensetningen (dysbiose) i tarmen.

Studier har vist at er dysbiose ofte er tilstede hos pasienter med irritabel tarmsyndrom og kronisk inflammatorisk tarmsykdom (IBS/IBD) og teknologien brukes derfor i diagnostikk og overvåkning av disse diagnosene.

Selskapet Bio-Rad fikk i 2016 kommersialiseringsrettighetene til den såkalte GA-map-teknologien i blant annet USA, i forbindelse med en investering i det norske selskapet.
Samarbeider om videreutvikling
Sammen skal de to selskapene nå undersøke mikrobiotaprofiler og ubalanse i bakteriesammensetning (dysbiose) i tarmen for diagnostiske formål, med BIOASTER, det franske forskningsinstituttet for mikrobiologi og infeksiøse sykdommer.

I en pressemelding skriver Genetic Analysis at målet med samarbeidet er å kartlegge mikrobiotaprofiler og dysbiose innenfor ulike stoffskiftesykdommer.

Ettersom det i noen studier er påvist en sammenheng mellom risiko for stoffskiftesykdommer og ubalanse i bakteriesammensetningen i tarmen, tror selskapet at å diagnostisere dysbiose kan være med på å påvirke behandlingen av stoffskiftesykdom.

– Vi er glade for å samarbeide med BIOASTER og Bio-Rad om dette viktige forskningsprosjektet. Behovet for nøyaktige, biomarkørbaserte tester blir stadig viktigere ettersom det blir oppdaget flere og flere sammenhenger mellom mikrobiota og immunstatus, sier Ronny Hermansen, administrende direktør i Genetic Analysis.

Leter etter nye bakterier
Christina Cásen, klinisk og medisinsk direktør i GA, har ansvar for samarbeidsprosjektet med BIOASTER hos Genetic Analysis. Hun forklarer at den franske forskningsorganisasjonen har rollen som innleid forskningssenter og er slik sett
underleverandør av gensekvensering i en studie Genetic Analysis og Bio-Rad nå starter opp.


– De er veldig gode på gensekvensering og har en egenpatentert metode for fullengdesekvensering av 16S rRNA-genet. Genet som brukes for å identifisere bakterier i tarm, forklarer Cásen til DM Pharma.

Cásen forklarer at dette blir til forskjell fra GA-map-metoden, som er en forhåndsbestemt identifiseringsmetode. Det vil si at bakteriene man leter etter i prøver allerede er identfisert, slik at man undersøker om man finner bakterier eller ikke, og hvor mye man finner av en viss bakterie. Som igjen identifiserer om det er et avvik fra det som er vanlig.

– Målet med dette nye prosjektet er at BIOASTER leter frem noen nye bakterier som kan knyttes opp mot diabetes. Deretter vil vi i GA, utvikle og validere en test. Bio-Rad vil så komme inn som en komersiell aktør som bidrar med markedsføring i USA og prosessen opp mot FDA, forklarer Cásen.

Selskapet er allerede i gang med innsamling av prøver til analysearbeidet, og henter inn prøver fra ubehandlede diabetespasienter og friske kontroller, for å komme i gang med analysearbeidet.

– Den sekvenseringen vi skal gjøre, er å lete etter nye viktige bakterier, som henger sammen med diabetes.

Screening?
Cásen forklarer at selskapet håper å finne noen bakterier som potensielt kan brukes i en screening for diabetes.

– Per i dag har vi 48 bakteriemarkører i testen vår, men dette kan endres.

Det er ikke skrevet i sten hva vi har i bakteriepanelet. Det kan vi endre, ut i fra hvilke sykdom vi undersøker for.

Cásen mener at de ser for seg flere bruksområder med en test av tarmens mikrobiota.

– En mulighet er å utvikle en screeningstest som man innen diabetes-utsatte grupper kan se etter en bakterieprofil som tilsier at det er fare for å utvikle diabetes. Vi har en hypotese om at mikrobiotaen endrer seg før det kommer mer kliniske symptomer, forklarer hun.  

Cásen forklarer at de antar man kan se endringer i bakteriesammensetning før personer opplever en blodsukkerstigning som kan indikere diabetes type-2. Hun mener dette kan ha en stor helsegevinst. 

– Dersom type-2 diabetes oppdages tidlig, så kan den stoppes ved endring av for eksempel kosthold. Derfor er det mye å vinne på å lage en screeningtest for dem som er i risikogruppen.

– En annen mulighet er å benytte bakterietester hos pasienter med en diabetesdiagnose. Kanskje kan man finne mikrobiota som indikerer en viss type behandling som pasientene vil respondere på.

Studien som starter opp er finansiert av Genetic Analysis og Bio-Rad.

Powered by Labrador CMS