Ny daglig leder i Ås produksjonslab
Ørjan Leiknes Apeland forlater Norsk medisinsk syklotronsenter og går inn i rollen som daglig leder i Ås produksjonslab.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Apeland kommer fra stillingen som produksjonsleder i Norsk medisinsk syklotronsenter, et selskap som produserer og utvikler kortlivede radioaktive farmasøytiske produkter (radiofarmaka) til bruk i PET (Positron EmmisjonsTomografi)-skanninger.
Første sjefsrolle
Nå tar farmasøyten et steg videre på karrierestigen, og mandag 2. mars gikk han inn i sin første rolle som daglig leder i Ås Produksjonslab. Bedriften driver oppdragsproduksjon av ikke – sterile, flytende legemidler for landets apotek, og følger et opplegg som styres av Serviceproduksjon AS på vegne av Apotekforeningen. Legemidlene som produseres har ikke markedsføringstillatelse.
– Dette blir utrolig spennende. Gjennom serviceproduksjonsordningen i Norge, som er en slags sikkerhetsventil for produkter som industrien ellers ikke klarer å levere, bidrar Ås produksjonslab blant inn mot beredskapsproduksjon, noe som er veldig spennende i en tid som preges av legemiddelmangel, sier Apeland.
– Stått litt på stedet hvil
– Hvorfor ønsket du å ta over som daglig leder av denne bedriften?
– Som daglig leder vil jeg ha mulighet til å påvirke og drifte videre en del av norsk legemiddelindustri. Ås Produksjonslab har som gått bra lenge, men har som selskap stått litt på stedet hvil, og det har ikke vært stor utvikling de siste årene. Så potensialet er veldig stort.
I dag har produksjonslaben tre produksjonslinjer som produserer tre ulike produkter samtidig.
– Vi produserer i dag under forskrift om tilvirkning i apotek, og det er derfor ikke produksjon på fullt GMP-nivå (Good Manufacturing Practice red.anm.). Men vi ser på muligheter for å oppgradere anlegget og utvide kapasiteten for å en gang i fremtiden kunne bli kontraktsprodusent for legemiddelindustrien, sier den nye daglige lederen.
Eies av Curida
Ås Produksjonslab ble kjøpt opp av legemiddelselskapet Curida i 2018, og Apeland mener oppkjøpet har gitt produksjonslaben en ny driv.
– Det er nye eiere som ønsker vekst og som støtter oss i det vi ønsker for bedriften, nemlig mer legemiddelproduksjon i Norge. At Curida er et helnorsk selskap gir oss også en trygghet.
Apeland tror også det blir spennende å jobbe med helt andre produkter enn han gjorde da han jobbet ved syklotronsenteret.
– Jeg har omtrent hele min karriere jobbet med PET-radiofarmaka, som er svært kortlevde produkter, og det har vært lite potensial for andre typer produkter. Selv om syklotronsenteret er et selskap i vekst og det skjer mye spennende der, gjør effektiviseringen av produksjonen her i Ås og den lengre holdbarheten på produktene helt andre muligheter.
Ønsker kundefokusert utvikling
– Hva er de viktigste endringene du ønsker å implementere i din nye rolle?
– Vi kommer til å starte opp med noen nye produkter, men også forbedre eksisterende produkter og gjøre de mer attraktive, blant annet ved å endre på pakningsstørrelser, emballasjer og etiketter. Jeg ønsker å få til en mer kundefokusert utvikling, og få en forståelse av hva den norske befolkningen trenger av apotekfremstilte legemidler og tilpasse oss etter det.