Foto: Øyvind Bosnes Engen

Utsetter sykehusfinansiering av astma- og elveblestmedikament

Novartis frykter at sykehusfinansiering av omalizumab (Xolair) kan bety dårligere pasientbehandling.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Da forslaget til statsbudsjett for 2018 ble lagt frem, varslet regjeringen at legemidler til behandling av hiv, alvorlig astma og hepatitt B – samt de resterende hepatitt C-legemidlene – skulle overføres fra folketrygdfinansiering til sykehusfinansiering fra 1. januar 2018.

Nå har Helsedirektoratet besluttet å utsette overføringen av medikamentet omalizumab (Xolair) fra Novartis. Bakgrunnen er at legemiddelet i tillegg til astma er godkjent for hudsykdommen kronisk spontan urticaria – en tilstand hvor finansieringsansvaret ikke er lagt til helseforetakene. Det kom frem av direktoratets vedtak om hvilke legemidler som plasseres under helseforetakenes finansieringsansvar fra nyttår.

Forskrives av private
«Helsedirektoratets vurdering er at bruk av omalizumab fyller kriteriene for at behandlingsansvar og derved finansieringsansvaret skal ligge hos spesialisthelsetjenesten, men at praktiske konsekvenser for reseptforskrivning må utredes nærmere før dette kan gjennomføres. Dette gjelder spesielt ved bruk av legemidlet mot kronisk, spontan urticaria», heter det i vedtaket.

Forut for beslutningen har Novartis tatt til orde for at medikamentet ikke bør få sykehusfinansiering, ettersom størsteparten av forskrivingen til elveblestpasienter ifølge selskapet skjer fra private spesialister eller fastleger, snarere enn sykehusleger.

«Vi frykter at en overføring vil skape en større belastning på sykehusene, ettersom mange som i dag forskriver Xolair ikke har hjemmel til å forskrive H-reseptprodukter. Dette vil kunne skape et dårligere pasienttilbud, der pasientene risikerer å få lengre ventetid», skriver selskapet i sin høringsuttalelse.

Ulike indikasjoner
Novartis er dessuten kritisk til å gi medikamentet sykehusfinansiering, ettersom «majoriteten av pasientene som mottar denne behandlingen hører til en annen indikasjon enn den som er foreslått overført». Også den fagmedisinske foreningen Norsk forening for dermatologi og venerologi stiller seg negativ til beslutningen, med henvisning til at forskrivingen i hovedsak skjer blant private hudspesialister.

Omalizumab er ifølge statistikktjenesten Farmastat blant de 50 mest omsatte legemidlene på det norske markedet, med en omsetning på 86 millioner kroner det siste året, målt i apotekenes maksimale innkjøpspris (AIP).

Vedtaket til Helsedirektoratet innebærer for øvrig at 34 hiv-legemidler, to medikamenter til hiv- og hepatitt B-behandling og to legemidler mot alvorlig astma til sykehusfinansiering. I tillegg omfatter beslutningen flere interferon-produkter, som brukes mot hepatitt C, hepatitt B og kreft, samt hepatitt C-medikamentet ribavirin som inngikk i standardbehandlingen før inntoget av de direktevirkende antivirale legemidlene.

Powered by Labrador CMS