
EMA: Omega-3 reduserer ikke faren for hjertesykdom etter hjerteinfarkt
Etter reevaluering av all dokumentasjon fastslår EMA-komité at omega 3-fettsyrer ikke beskytter mot komplikasjoner ved hjerteinfarkt.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Allerede i desember 2018 publiserte European Medicines Agency (EMA) et skriv der de konkluderte med at omega 3-fettsyrer ikke har effekt ved forebygging av fremtidige hjerteproblemer etter hjerteinfarkt.
– Dette stemmer overens med andre studier som viser at omega-3 heller ikke har noen forebyggende effekt på hjerte- og karsykdom, slik man lenge trodde. Det er selvfølgelig ikke skadelig å ta omega-3, men kan ikke regne med vesentlig forebyggende effekt, sa medisinsk direktør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, til Dagens Medisin den gangen.
I etterkant ba flere legemiddelselskap som markedsfører de aktuelle omega 3-legemidlene om en revurdering av dokumentasjonen som forelå. EMAs komité for humanmedisin (CHMP) konkluderte fredag 29. mars med at omega 3-fettsyrer som inneholder kombinasjon av etylester av eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) med dosering 1mg per dag ikke er effektive i forebygging av hjerte-og karsykdommer etter hjerteinfarkt.
EMA påpeker at denne typen legemidler ikke bør brukes på denne måten, men at de fortsatt kan brukes for å redusere nivået av fettstoffet triglyserider.
Omega 3-fettsyrer har siden år 2000 vært godkjent i flere EU-land for bruk etter hjerteinfarkt i kombinasjon med andre legemidler.