
Flere kjøper paracetamol, færre kjøper ibuprofen
Mens salget av reseptfrie og reseptpliktige paracetamol-pakninger økte med 5 prosent i 2018, gikk totalsalget av ibuprofen-pakninger ned med 5 prosent.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Det viser statistikk fra rapporten «Legemiddelforbruket i Norge 2014-2018», som Folkehelseinstituttet (FHI) publiserte tirsdag. Salgstallene er målt i Definerte Døgndoser (DDD). Tallene i rapporten er basert på salg fra grossister til apotek, sykehus, sykehjem og dagligvarehandelen.
Økt forskrivning for kroniske smerter
Ifølge rapporten har salget av reseptfrie pakninger med paracetamol holdt seg relativt stabilt, og salget av disse økte med én prosent i 2018. Dermed er det salget av reseptpliktige pakninger med paracetamol som står for mesteparten av økningen fra 2017.
«Økt forskrivning av paracetamol til behandling av kroniske smerter, som kan forskrives på blå resept, har trolig bidratt til at salget av store reseptbelagte pakninger øker», skriver FHI i rapporten.
Statistikken viser at reseptfrie pakninger med paracetamol stod for 34 prosent av det totalte paracetamol-salget, mens reseptfrie pakninger med ibuprofen stod for 54 prosent av det totale ibuprofen-salget.
– Ibuprofen er ikke førstevalg
Seniorrådgiver Solveig Sakshaug ved FHI, som også er redaktør for rapporten, mener forskjellene i salgsstatistikken nok har å gjøre med den generelle bivirkningsprofilen til NSAIDs.
– Det har vært fokus på hjerte- og karbivirkningene ved bruken av for eksempel diklofenak. Ibuprofen er ikke førstevalg ved smertebehandling hvis man kan bruke paracetamol, og dette vil påvirke salgsstatistikken for ibuprofen, sier hun til DM Pharma.