Illustrasjon: Getty Images Foto:

Nye legemidler på grossistenes beredskapsliste

To blodfortynnende legemidler er nå satt på listen over preparater som er omfattet av legemiddelgrossisters beredskapsplikt.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Den oppdaterte beredskapslisten inkluderer nå dalteparin (Fragmin) og enokseparin (Klexane), to blodfortynnende preparater som tilhører en gruppe legemidler kalt lavmolekylære hepariner.

Kritisk viktige legemidler
Legemiddelverket (SLV) anslår at disse legemidlene er kritiske for en rekke pasientgrupper og cirka 20 000 pasienter, og sykehusene har allerede begynt å øke sine beredskapslagre på heparin. I 2018 fikk nesten 56 000 pasienter lavmolekylære hepariner på resept i Norge.

Vedtaket betyr at grossister som omsetter disse legemidlene må opprettholde et ekstra lager på minst to måneders omsetning av legemidlet, som et tillegg til den ordinære lagerbeholdninger.

Afrikansk svinepest skaper trøbbel
I desember i fjor sendte SLV ut et høringsforslag der de foreslo at de to preparatene skulle bli omfattet av grossistenes beredskapsplikt. Bakgrunnen for forslaget er ifølge SLV utbruddet av afrikansk svinepest. Utbruddet har medført nedslakting av betydelige deler av den kinesiske grisebestanden, og ettersom sykdommen har spredt seg til andre land, har situasjonen ifølge SLV blitt mer uoversiktlig.

To konkrete problemstillinger har dukket opp i kjølvannet av utbruddet: For det første brukes grisetarmer til å lage råstoff for heparin og lavmolekylære hepariner. 80 prosent av råvarene som brukes til slik produksjon kommer fra Kina.

For det andre har økt etterspørsel etter heparin i flere land, som en følge av økt bevissthet, beredskapstiltak og underskuddssituasjon, ført til en etablert underskuddssituasjon. SLV skriver i sitt høringsforslag at de nå frykter at produksjonen av råheparin vil bli redusert i løpet av de kommende 1-2 årene.

Økning i Folketrygdens kostnader
I 2018 ble det ifølge SLV solgt lavmolekylære hepariner for 141 millioner kroner, og det beregnes at innføringen av dalteparin og enokseparin på listen over beredskapspliktige legemidler vil innebære en økning i Folketrygdens kostnader på cikra én million kroner årlig. Ettersom grossistenes økte lagerplikt kompenseres, vil ikke endringene medføre økonomiske konsekvenser for grossistene.

Legemiddelverket (SLV) opplyser på sine nettsider at grossistene må implementere og oppdatere sine beredskapslagre senest innen 12 måneder fra forskriftens ikrafttredelse. Ny maksimal AIP (Apotekenes Innkjøpspris red.anm.) for de aktuelle legemidlene vil fastsettes innen 1. april i år.

Powered by Labrador CMS