
BEDRE BESKYTTELSE: – Den nye vaksinen vil ha flere lag med beskyttelse enn det som finnes i dagens vaksiner, uttaler Gunnveig Grødeland til Forskningsmagasinet Apollon.
Foto: Yngve Vogt/UiOUiO-forskere utvikler sesongvaksine mot influensa og covid-19
Forskere ved Universitetet i Oslo (UiO) er nå i gang med å utvikle en proteinvaksine mot influensa og covid-19.
Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.
– Mange blir syke av influensa. Dagens influensavaksiner treffer ikke alltid like godt. Med den spredningen som korona har fått i samfunnet, vil også dette viruset komme tilbake igjen, sesong etter sesong. Det er derfor gunstig å lage én vaksine som tar seg av begge sykdommene i èn og samme dose, uttaler Gunnveig Grødeland på Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved UiO til Forskningsmagasinet Apollon.
Vaksineforsvaret vil bestå av biter fra både influensa- og SARS CoV-2-viruset. Blandingen skal føre til en dobbel reaksjon fra immunforsvaret, slik at det dannes både antistoffer og T-celler.
Grødeland sier til Apollon at gener skal legges inn i cellekulturer fra pattedyr, slik at cellene produserer de ønskede proteinene til vaksinen.
Tester adjuvans
Nå tester vaksineforskerne ut hva slags adjuvans som skal tilsettes vaksinen for at effekten skal skal bli størst mulig.
– Det som er så kult med de forskjellige typene adjuvans, er at de kan sette i gang ulike deler av immunforsvaret, uttaler Grødeland, som leter etter en adjuvans som kan sørge for at immunforsvaret reagerer best mulig på vaksinen.
Samarbeid med industrien
Gjennom Spark Norway, universitetets innovasjonsprogram, skal forskerne samarbeide med industrien for utvikling av vaksinen.
Når vaksinen vil være klar avhenger av midler.
- Hvis vi får en milliard, vil det være mulig å gjennomføre dette på fire år, uttaler Grødeland.